Хотели в Созопол www.ferienhausmarkt.com: www.pensionen-weltweit.de

 

В Созопол откриха антични еротични рисунки

На фрагментите от ваза е представена еротична сцена - голи момчета и момичета, правят секс по нетрадиционен начин, обясняват археолозите; снимка: Огнян Лулев

Гръцка ваза с еротични мотиви намериха археолози по време на разкопки край крепостната стена в Созопол.

В началото на стария град, на крепостната стена и манастира „Свети Николай Чудотворец” от октомври 2011 г. има разкопки.

“На фрагментите от тази ваза е представена доста силна еротична сцена. Няколко голи младежи, момчета и момичета, правят секс по нетрадиционен начин. По нашите земи за първи път излиза такава сцена”

коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред агенция “Фокус“.

Евро финанси за остров Свети Кирик

“Една значителна сума ще бъде заделена за археология, като остров Свети Кирик е сред обектите с национално значение”

сподели министърът на културата Вежди Рашидов по време на посещението си в Созопол. Парите ще дойдат от неусвоените средства по европейските програми за програмния период 2007-2013 г. До тогава трябва специалистите да изчислят какви средства са необходими за довършване на археологическите разкопки на острова и тяхната консервация.

След две години Созопол ще има своя пречиствателна станция

След 8 години протакане, две първи копки и няколко преработки на проекта днес министърът на околната среда Нона Караджова и кметът на Созопол Панайот Рейзи подписаха договора за старта на нейното изграждане. Сумата е 78 млн.лв. и са осигурени по ОП ”Околна среда”. След две години Созопол ще стане най-чистия залив в региона, подчерта министър Караджова.

Изложба на най-старите български монети в Созопол

За празника на Созопол бе открита уникална изложба в Археологическия музей. На откриването й специален гост бе и президента Росен Плевнелиев, който разгледа с интерес експозицията.

Изложбата „Монетите на Западния Понт” се осъществява със съдействието на Съюза на колекционерите в България, Музея на МВР и Археологическия музей в Созопол под патронажа на кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Изложбата за първи път показва богата колекция от монети, които проследяват монетосеченето по Българското Черноморие от т.нар. гръцки период. Първият град по българските земи , който сече монети е Аполония, още шести век преди новата ера.

Созопол откри нова детска площадка

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи и гл.архитект на общината д-р Румен Александров в качеството му на президент на Ротари клуб – Созопол прерязаха лентата на най-новата детска площадка в града. Откриването на модерният детски кът съвпадна с Международния ден на детето и събра много деца и родители на празника.

Сред официалните гости бяха зам. кметовете на община Созопол Катя Стоянова и Петя Чапевова, членове и гости на Ротари клуб- Созопол, които отбелязват и 6 години от създаването на благотворителната организация в града.
 

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда

След откриването на рицарския кинжал преди няколко дни, археолозите, извършващи разкопки край крепостните стени на гр. Созопол в района на провлака, откриха ново оръжие, използвано от средновековни западноевропейски рицари. Оръжието е къса алебарда, използвана при щурм на крепостни стени в ХІІ-ХІV в.

От едната страна алебардата завършва с бойно острие тип брадва, а от друга с пикел, с който катерещия се по крепостните стени рицар се е закрепвал, подобно на съвременните алпинисти. В сражението ранения или убит рицар е изтървал пикела, който е потънал в калта на крепостния ров, за радост на съвременните археолози-каза Божидар Димитров.

Почетен знак и грамота за художника Иван Бахчеванов

снимка: Община Созопол

Община Созопол отличи с почетен знак и почетна грамота художника Иван Бахчеванов, който вече 25 години е главен уредник на Художествената галерия в Созопол. Наградата бе връчена от зам. кмета на община Созопол Катя Стоянова по случай 60 годишния юбилей на художника по време на празничния концерт, посветен на 24 май- Деня на славянската писменост и българска култура. Почетният знак се присъжда за цялостен творчески принос за съхраняване и популяризиране на художествените произведения на град Созопол.

Високото отличие, което Иван Бахчеванов получи е и за богатата му дарителска дейност и за приноса му в утвърждаването на Созопол като град с богата култура и духовност. Иван Бахчеванов изказа благодарност на община Созопол за високото отличие и за последователната политика на общинското ръководство да подпомага и подкрепя хората на изкуството и културата и развитието на града като културен и духовен център. Той обяви нова инициатива на Художествената галерия, която организира школи за по изобразително изкуства за всички възрасти.

20 години българо-гръцко дружество “Аполония” гр.Созопол

снимка: Светлана Бондаренко

В Неделя, 27.05.2012 Българо-гръцко дружество “Аполония” в гр. Созопол отпразнува своят 20 годишен юбилей с изложба и концерт в сградата на читалището. На събитието присъства и гръцкия консул Николаос Пиперигос.

Красив рицарски кинжал откриха археолозите край Созопол

Архив: На тази снимка можете да добиете представа за размерите на Южната крепостна стена и кула, предпазвала Созопол от вражески нашествия; снимка: www.sozopol.org

Красив рицарски кинжал откриха археолозите, разкопаващи вече цяла година пространството пред крепостната стена на входа на град Созопол.

“Кинжалът е с острие около 20 см и богато орнаментирана костена дръжка. Той е паднал от войн, вероятно западноевропейски рицар, при щурм на крепостната стена в Созопол”

каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

“Кинжалите не са оръжие на българската и византийската армии, които често се сражават в този регион, той е оръжие на западноевропейските рицари, които го използват за близък бой, когато няма пространство да въртят огромните си мечове. Българите действат главно със саби, а византийците, с къс 70 см меч, който е еднакво удобен както за бой на открити пространства, така и за близък бой”

 

BLOGGER FACEBOOK SVEJO GOTINI EDNO23 ELADA.INFO WEB-BG.COM DIGG.BG TROHI.COM CENBG.COM

Mieten Sie provisonsfrei direkt von Privat. Schnell und einfach Ferienwohnungen Ferienhäuser mieten - Ferienwohnung Ferienhaus inserieren weltweit. Last-Minute und Schnäppchenangebote.

Viele traumhafte und preiswerte Ferienhäuser und Ferienwohnungen Bulgarien. Ferienwohnung kostenlos eintragen! Ferienunterkünfte in jeder Preisklasse.